Een indrukwekkende rode wijn, waar traditie en innovatie samensmelten door gedeeltelijke rijping in qvevri en in eikenhouten vaten. Vol en krachtig met een pittige kruidigheid en aroma's van zwarte bessen, peper en chocolade. Lees meer..
In Georgië kruisten de wegen van de ervaren wijnmakers Vano Shiukashvili en Thierry Fontannaz. De Zwitserse Thierry, bekend als een 'vliegende wijnmaker', raakte gefascineerd door de eeuwenoude Georgische wijntechnieken, in het bijzonder de qvevri-fermentatie. Vano Shiukashvili, een bekwame wijnmaker uit Kakheti – de grootste en meest gerenommeerde wijnregio van Georgië – besloot zijn expertise te delen. Geïnspireerd door de prachtige saperavi-wijngaarden werkten ze samen aan Taoba, een project waar traditie en innovatie samenkomen door gedeeltelijke rijping in qvevri's en geselecteerde eiken vaten.
Georgië wordt beschouwd als het oudste wijnproducerende land ter wereld, waar al 8.000 jaar geleden wijn werd gemaakt, zoals blijkt uit archeologische vondsten uit 2015. Kakheti, gelegen in het oosten van het land op ongeveer 1,5 uur rijden van de hoofdstad Tbilisi, is het belangrijkste wijngebied van het land. Hier groeien de wijnstokken van Taoba, die volledig uit saperavi bestaan en meer dan 30 jaar oud zijn, op een bodem van zwarte leisteen. Het klimaat wordt beïnvloed door het Kaukasusgebergte, dat meestal de regen tegenhoudt en zorgt voor koele nachten. De druiven worden met de hand geoogst, van eind september tot begin november, afhankelijk van hun rijpheid.
Een deel van de druiven wordt ontsteeld en ondergaat een schilweking in roestvrijstalen tanks, waar ook de alcoholische gisting plaatsvindt. Het andere deel wordt met tros en al in qvevri's geplaatst, eivormige aardewerken amfora's die in Georgië traditioneel worden gebruikt voor gisting en rijping van wijn – de oudste bekende methode van wijnmaken. Na zes weken alcoholische vergisting en schilweking in de roestvrijstalen tanks, wordt de wijn geperst en een deel ervan overgeheveld naar houten vaten van verschillende groottes: tweede- en derdejaars Amerikaans eiken van 225 liter en vaten van 5.000 liter. Ondertussen rijpen de druiven in de qvevri's door tot het volgende voorjaar, waarna de wijn wordt geperst en overgebracht naar een schone qvevri voor verdere rijping. De uiteindelijke wijn is een blend van 100% saperavi, gerijpt in roestvrijstalen tanks, qvevri's, 5.000-liter vaten en 225-liter Amerikaanse eiken vaten.
Een indrukwekkende rode wijn, waar traditie en innovatie samensmelten door gedeeltelijke rijping in ..
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen