0
Dit verhaal begon meer dan een halve eeuw geleden in Cupramontana, in het hart van Verdicchio Classico. Vandaag is het wijndomein Umani Ronchi in handen van de familie Bianchi-Bernetti. Drie wijnzones - Castelli di Jesi, Conero en Abruzzo - en talloze wijngaarden zijn verspreid over 10 districten. In totaal zijn 210 ha aangeplant met Verdicchio en Montepulciano die het beste tot uiting komen in Marche en Abruzzo. De 185 km wijnstokken staan genesteld tussen de heuvels en de Adriatische kust, elk met zijn unieke eigenschappen en terroir. Umani Ronchi heeft zijn landgoed verdubbeld en 85% van zijn oude wijnstokken herplant sinds de jaren '70. Ze hebben geïnvesteerd in Verdicchio en Rosso Conero en herstelde de Pecorino en Lacrima di Morro d'Alba rassen. Hun wijngaarden worden bovendien allemaal biologisch bewerkt. Dit is eerder een technische beslissing dan een ideologische overweging. De wijnstokken bloeien op zo een manier dat er ruimte is voor een wijnbouw die het beste uit de druiven haalt zonder in te boeten op de kwaliteit van de wijnen.
100% Montepulciano De wijngaarden zijn gelegen in verschillende gemeentes in de Abruzzo regio. De wijnstokken staan aangeplant op een bodem van zand en klei.
De alcoholische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperaturen tussen de 26 en 28 graden gedurende 10 tot 12 dagen. Na de alcoholische fermentatie ondergaat de wijn malolactische gisting, waarna 50% van de wijn rijpt in eiken foeders van 5000-8000 liter en de rest in barriques voor minimaal 12 maanden.
De wijn past goed bij pasta's met vleessauzen, gerooster wit of rood vlees, kip, konijnenbout of mixed grill. De wijn is het lekkerst, als deze gedronken wordt op een temperatuur van 18 graden Celsius.