Clos Mont Blanc
Clos Mont Blanc is een wijnhuis dat gelegen is in de D.O. Conca de Barberà, ongeveer 100 km verwijderd van Barcelona. Het bevindt zich te midden van het prachtige landschap langs de Cisterciënzer route, in de buurt van twee plaatsen die van historisch belang zijn in Catalunya, namelijk het dorp Montblanc en het klooster van Poblet. Dit gebied heeft een rijke traditie op het gebied van wijn maken en is doordrenkt van geschiedenis.
Masia Les Comes is de boerderij van de Carbonell familie en bestaat al sinds de 18e eeuw. Generaties lang heeft de familie hier wijnen op ambachtelijke wijze geproduceerd. De druiven worden met de hand geoogst en op traditionele en natuurlijke wijze gefermenteerd in stenen vaten. Clos Mont Blanc is trots dat ze nog steeds wijnen op deze manier produceren.
Al meer dan vijf generaties lang heeft de familie Carbonell zich toegewijd aan de wijnindustrie. In 1988 heeft Luis Carbonell het bedrijf uitgebreid met een modern wijnhuis met een grotere productiecapaciteit. Op dit moment beschikt het wijnhuis over meer dan 50 hectare wijngaarden en met moderne apparatuur heeft Clos Mont Blanc een jaarlijkse productiecapaciteit van ongeveer 3 miljoen liter. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door Luis' dochter, Pilar, die met haar energie en passie het bedrijf de toekomst in zal leiden.
Het klimaat waarin het wijnhuis zich bevindt, wordt Mediterraan genoemd, met invloeden van het continentale klimaat vanwege de hoge ligging. De grote temperatuurverschillen gedurende de dag zorgen ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat resulteert in geurige en geconcentreerde wijnen.
De wijngaarden van Clos Mont Blanc liggen in vier verschillende D.O.'s en hebben verschillende grondsoorten. Conca de Barberà bestaat uit kalksteen en zwart leisteen, Penedès heeft eeuwenoud sediment, D.O. Tarragona heeft alluviale grond en Terra Alta heeft een kleiachtige sedimentlaag.
Clos Mont Blanc produceert een breed scala aan wijnen. Ze maken rode wijnen van inheemse druivensoorten zoals Trepat, Garnacha, Tempranillo en Carinyena, evenals internationale druivensoorten zoals Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. Voor witte wijnen bieden ze een variëteit aan druiven, van Macabeo en Parellada tot Chardonnay en Sauvignon Blanc. Ook worden roséwijnen gemaakt van dezelfde druivensoorten, waarbij gebruik wordt gemaakt van de unieke 'cascade'-fermentatiemethode om de wijnen fris en aromatisch te maken. Daarnaast produceert Clos Mont Blanc verschillende soorten Cava.